Op zoek naar meer innerlijke rust

Soms wil je of moet je (noodgedwongen) jaren later alsnog aandacht geven aan een ontregelende levenservaring. Omdat er destijds geen tijd of ruimte was om te rouwen. Of omdat je eerder niet de impact van de ontregelende ervaring (h)erkende.

Ontregelende levenservaringen kunnen van alles zijn. Denk aan verhuizingen, een ziekenhuisopname, het verlies van een broer of zus op jonge leeftijd, een gebrek aan emotionele aandacht of betrokkenheid , scheiding etc.

Gelukkig is er inmiddels steeds meer bekend over de werking van het brein en het lichaam. En over de impact van een (on)veilige hechting. Waardoor je met meer compassie kunt leren kijken naar je eigen levensverhaal.

Als een ervaring te overweldigend is om te bevatten ‘parkeert’ het brein die emoties. Tot het veilig genoeg is om die alsnog te doorgronden en te  doorvoelen. Het lichaam helpt je dus door je op die manier te beschermen. Tot die tijd zijn er je overlevingsmechanismen die je door het leven helpen navigeren. Je voelt wel dat er ergens iets niet klopt, maar het lukt je niet om er zelf de vinger op te leggen. Tot het lichaam steeds duidelijker signalen afgeeft van onbalans. Dit kan zich uiten in piekeren, een negatief zelfbeeld, geen keuzes kunnen maken, last hebben van niet medisch verklaarbare klachten etc. Een nieuwe verlieservaring of verandering kan ‘oud zeer’ zomaar weer triggeren. Omdat het verdriet alsnog erkend en doorvoeld wil worden!

Er is dus een gezond deel in jezelf dat geheeld wil worden. Dat net zo lang ‘aan de deur blijft kloppen’ tot het gehoord en gezien wordt.
Een verlangen naar meer innerlijke rust is een verlangen naar meer veiligheid en vertrouwen. Het helpt om je eigen levensverhaal opnieuw te  onderzoeken en wellicht te herschrijven.

Klopt het verhaal nog dat je jezelf vertelt of voor waar hebt aangenomen? Welke kwaliteiten, patronen, overtuigingen en/of overlevingspatronen heb je ontwikkeld? En passen die nog? Zijn ze dienend of houden ze je gegijzeld? Welke keuzes wil je NU maken?

(H)erkennen maakt de weg vrij naar meer innerlijke rust en vrijheid en een voluit leven in het NU.

Ik ben graag je gids in dit proces: T 06 52890877 of info@leaadriaans