Even stilstaan voor je verder gaat

‘Ik heb vandaag mijn baan opgezegd’ vertelde ze me meteen bij aanvang van onze wandelafspraak.

Ze stuiterde nog na van de adrenaline, want het was dan weliswaar niet een impulsbeslissing, maar spannend was het wél.

Ik besloot haar wat vragen te stellen aan de hand van de transitiecirkel, een van mijn favoriete werkvormen. Hiermee wordt inzichtelijk hoe processen van verandering en verlies een cyclisch verloop hebben dat zich beweegt tussen welkom en afscheid, met daar tussen in fasen van hechting, rouw en betekenisgeving.

Hoe was je welkom in deze nieuwe baan en bij je nieuwe werkgever, zo vroeg ik haar. Eh…slecht dus! Eigenlijk voelde het vanaf het begin al niet helemaal oké en had ze al wat twijfels. Er was niemand geweest om haar in te werken en er volgde een opsomming van de redenen hoe ze tot deze beslissing gekomen was. De omvang van het takenpakket die niet in verhouding was tot het aantal uren. De werkdruk die dat haar weer gaf en de verschillende verwachtingen die er bij haar leidinggevende en collega’s bleken te bestaan over haar functieprofiel.

Allerlei voorwaarden voor een goede hechting en een zich ‘thuis’ voelen in de functie en organisatie bleken te ontbreken. Met als gevolg dat ze nu afscheid nam.

In het zelfde gesprek was ze meteen al aan het nadenken over haar toekomst, een volgende baan. Want er moest toch brood op de plank en een hypotheek worden afgelost.

Ik tekende de transitiecirkel voor haar op de grond in het bos. Liet haar zien dat na de fase van afscheid nemen eerst het rouwen komt en vervolgens de betekenisgeving! En hoewel de verleiding groot is de rouw niet te nemen en meteen via de binnenbocht door te gaan naar een nieuwe baan, zit daar een risico in dat je dan in dezelfde valkuil stapt.

Belangrijk is eerst te vertragen en te erkennen en doorvoelen waar je afscheid van neemt. Wat je -naast de winst- ook verliest door deze beslissing. Even in het niet weten te durven zijn. Kun je ook rouwen over het niet uitkomen van verwachtingen en verlangens? En wat leer je ervan zodat je dat meeneemt naar een volgende keuze voor een baan? Wat wordt juist meer zichtbaar en voelbaar?

Dit en vooral die tekening met de transitiecirkel en de binnenbocht vergeet ik nooit meer, was wat ze zei tot slot.

Wil jij ook eens met mij sparren over een vraag of levensthema?

T 06 52890877 of info@leaadriaans.nl