Het oude bekijken met nieuwe ogen

Ieder mens loopt in het leven een eigen pad. Hoe dat eruit ziet is afhankelijk van hoe je start in het leven is en van alles wat je tegenkomt onderweg. Ingrijpende gebeurtenissen die niet goed zijn ‘verwerkt’ kunnen van invloed blijven op hoe je leven verder loopt en op de keuzes die je (onbewust) maakt. Ook ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen of  onveiligheid kunnen langdurig impact hebben.

Soms kun je of moet je pas jaren later aandacht geven aan een verlieservaring. Misschien was er destijds geen tijd of ruimte om te rouwen. Of je (h)erkende op dat moment nog niet de impact van de ontregelende ervaring.

Gelukkig is er inmiddels steeds meer bekend over de werking van het brein en de wijsheid van het lichaam. Over wat er gebeurt als een ervaring te overweldigend en is om te bevatten. Het brein parkeert de emoties tot het veilig genoeg is om die alsnog te doorgronden. Tot die tijd zijn er je overlevingsmechanismen die je door het leven helpen navigeren.  Je voelt dat er ergens iets niet klopt, maar het lukt je niet om er zelf de vinger op te leggen. Tot je vastloopt en het lichaam steeds duidelijker signalen afgeeft van onbalans. Een nieuwe verlieservaring of verandering kan ‘oud zeer’ zomaar weer triggeren. Omdat het  verdriet alsnog erkend en doorvoeld wil worden!

“Het echte ontdekken is niet het vinden van nieuw land, maar (eerst) het oude land bekijken met nieuwe ogen.”
Niet (meer) vechten of vluchten, maar je eigen levensverhaal opnieuw onder de loep nemen en wellicht herschrijven. Ontmaskeren van illusies en patronen en alsnog doorvoelen wat stagneert. Wat heeft je gevormd en klopt dit nog met wie je nu bent of wil zijn? Welke kwaliteiten, patronen, overtuigingen en/of overlevingspatronen heb je ontwikkeld? (H)erkennen maakt de weg vrij naar meer innerlijke vrijheid en voluit leven in het NU.

Ik kijk graag met je mee!

T 06 52890877 of info@leaadriaans.nl