Als iets uit het verleden je weg naar de toekomst belemmert

Hoe oude pijn kan doorwerken in het heden kom ik regelmatig tegen. Uit ervaring weet ik dat het even kan duren voordat het kwartje valt dat er sprake is van onverwerkte rouw. En er (h)erkenning is op dit thema. Maar als het dan valt ontstaat er zoveel moois! Een voorbeeld uit de praktijk.

Ze was onverwacht haar baan verloren en dat deed haar meer pijn dan ze had verwacht. Na een periode met uitval door persoonlijke verlies was ze destijds blij dat ze weer betaald werk had gevonden. Een baan waar niet echt haar hart lag maar die wel voor de broodnodige financiën zorgde. Het was echter moeilijk voor haar om te accepteren dat de functie zowel inhoudelijk als financieel lager werd gewaardeerd dan haar vorige banen.

Ze verloor steeds meer haar plezier, kreeg fysieke klachten en steeds vaker een kort lontje.  Werd negatiever over zichzelf en de organisatie, voelde zich niet gezien en was boos op het leven dat zo anders liep dan ze had gehoopt! Op het werk werd ze er niet leuker op en dat was waarschijnlijk ook de reden dat haar baan niet was verlengd.

In de begeleiding keken we naar haar levenslijn en naar wat haar gevormd had. Er  was weinig ruimte voor haar geweest in haar vroege jeugd en er was veel onveiligheid en verlies. Iets wat zich op meerder momenten in haar leven herhaalde. Als reactie daarop was ze steeds harder gaan werken om gezien te worden en te bewijzen dat ze er ook mocht zijn.

Die pijn van niet gezien en erkend worden op haar kwaliteiten en behoeftes liep als een rode draad door haar leven en werd in de functie opnieuw getriggerd. Evenals het gevoel van zich moeten aanpassen aan eisen en verwachtingen van anderen. Ze worstelde met deze overtuigingen in haarzelf en het belemmerde haar zicht op  hoe ze zelf de regie terug kon pakken  naar een vrijer, vervullend en moeiteloos leven.

Ze dacht dat ze al haar pijn al genoeg had aangekeken en opgeruimd. Haar lijf vertelde echter een ander verhaal nu de onveiligheid door het baanverlies opnieuw getriggerd werd. Om te kunnen groeien was het nodig om de aarde waarop ze was gegroeid opnieuw om te woelen op een dieper niveau.

Toen de oorsprong van de pijn (h)erkend en doorvoeld werd,  kon ze afscheid nemen van haar boosheid en oude overlevingspatronen. En kwam er ruimte om te onderzoeken waar ze wél weer blij van werd.
Een proces met aandacht voor hoofd, hart, lichaam en ziel.

Gaandeweg ging ze zichzelf  met andere ogen bekijken en herwaarderen. En maakte ze de beweging van kwetsbaarheid naar kracht en autonomie. Met als resultaat meer verbinding, nieuwe levensenergie en meer persoonlijke vrijheid. Ze kwam weer tot bloei!

Wil jij ook meer in verbinding zijn met jezelf en een leven leiden dat past bij wie je wil zijn?

Welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

T 06 52890877 of info@leaadriaans.nl