niet erkend en niet zichtbaar verlies

It's a strange grief but it's grief

Verlies komt voor in ieder mensenleven en er zijn steeds meer rituelen en manieren om dierbaren of overgangsmomenten te gedenken. Sommige verlieservaringen zijn echter moeilijk te delen omdat ze niet erkend zijn en moeilijk onder woorden te brengen vanwege de dubbelheid ervan en de morele oordelen die erover kunnen zijn. Deze dag focussen wij op niet-erkende rouw ten gevolge van een abortus ervaring. Ook vrouwen met miskraam ervaring(en) die zich aangesproken voelen zijn van harte welkom.

Een abortuservaring kan soms een leven lang met je meelopen. Nieuwe gebeurtenissen in je leven en nieuwe levensfasen kunnen je opnieuw confronteren met je genomen besluit. Een nieuwe relatie kan ervoor zorgen dat je anders kijkt naar het vormen van een gezin. Of je kinderwens werd niet meer vervuld na een eerdere abortus. Rouwen hierover lijkt soms in de taboesfeer te zitten, want “het was toch een eigen keuze”. De keuze, al dan niet vrijwillig gemaakt, heeft echter aak grote impact op bijvoorbeeld je identiteit, relatie, toekomstbeeld, lichaamsbewustzijn etc. Het verwerken is een proces van omgaan met gevoelens die soms tegenstrijdig zijn, ook tussen gevoel en verstand. Een miskraam is geen eigen keuze, maar de rouw hierover kan ook onzichtbaar zijn en complex.

Op deze dag willen wij met mildheid en compassie stil staan bij deze niet erkende rouwervaring(en) en in het NU kijken wat daarin nog gezien en erkend wil worden.

In een groep van maximaal 8-10 deelnemers creëren wij een veilige bedding waarin ruimte en aandacht is om eigen ervaringen te delen en onder oordeel getuige te zijn van de verhalen van anderen. Naast een korte theoretische toelichting op verliesverwerking is er ruimte voor stilte, beweging, plezier en creatieve verwerking. Een dag om gevoelens te (h)erkennen en te verkennen, waardoor je de ervaring beter kan integreren in je leven. We eindigen de dag met het maken van een eigen, passend ritueel of symbool. De dag is een dag van liefdevolle aandacht en compassie voor jezelf en nadrukkelijk niet therapeutisch van aard.

Locatie: We verblijven bij Rezonans in Warnsveld (www.Rezonans.nl), een plaats waar rust, ruitme, ontspanning en het prachtige Achterhoekse coulissenlandschap vanzelf aanwezig zijn en bijdragen aan een natuurlijke bedding.

Datum: woensdag 29 mei. We starten om 09.30 uur en eindigen 15.30 uur.

Kosten: Vroegboekprijs t/m 17 mei €110,-, daarna zijn de kosten €125,- inclusief koffie/ thee/ lekkers/ een heerlijke biologische lunch/ materialen.

Begeleiders: Marion van Arragon en Lea Adriaans zijn professioneel geschoold o.a. als psychosociaal en lichaamsgericht therapeut en coach bij verlies en levensvragen. Daarnaast zijn zij ervaringsdeskundig op meerdere verliesgebieden.

Voor meer informatie en aanmelding: bel 06 52890877 of neem contact op via het contactformulier.