Uitgewerkt, over rouw als je stopt met werken

Wanneer en waarom stop je met werken? Daar kunnen allerlei verschillende redenen voor zijn. Is het een vrije keuze of is het een gedwongen afscheid?

Sinds dit jaar is onzekerheid en onrust over de financiële situatie en (mogelijk) ‘uitgewerkt’ raken voor een grotere groep mensen realiteit geworden.

In dit filmpje van de NOS  dat vorig jaar werd uitgezonden zijn 5 mensen te zien die om verschillende redenen stoppen met werk. Voor de een voelt stoppen als opluchting en een bevrijding, voor een ander betekent het verlies van identiteit en het gevoel van maatschappelijk afgeschreven zijn.

Stoppen met werk betekent ook een overgang en een emotionele afsluiting van een levensfase.

Dit is niet voor iedereen gemakkelijk. Zeker in deze tijd waar activiteiten en contacten tot een minimum zijn beperkt kun je in een gat vallen. Kan er emotionele eenzaamheid ontstaan. Een gemis aan collega’s, afleiding en delen van gespreksstof en emoties.

Vragen als: wie ben ik zonder (deze) baan of functie, waarin kan en wil ik nog van waarde zijn, wat is de impact op mijn relatie(s), het gezin, wonen, de financiën etc. Soms wordt dan ook oude pijn getriggerd zoals je niet gezien of erkend voelen.

Door met een andere bril naar je (werk)verleden te kijken kun je nieuwe inzichten verwerven. Goed afscheid nemen van wat voorbij is is belangrijk, zodat je weer nieuwe, nu passende, keuzes kunt maken in het heden. Ik help je er graag bij!

Om de special te bekijken klik op onderstaande link

http://nos.nl/l/2297001