corona en werkstress

Ten gevolge van de coronacrises is de werk- en leefsituatie van veel mensen drastisch veranderd.

Hoe dit ervaren wordt is heel verschillend. Sommige mensen bloeien op van het thuiswerken en ervaren meer vrijheid om de eigen tijd en werkzaamheden in te delen. Voor andere mensen veroorzaakt deze periode juist veel stress.

Wat voor veel mensen nu vooral ontbreekt is een gebrek aan sociale interactie en bevestiging. Collega’s om in de wandelgangen mee te sparren  of een dolletje te maken.  Maar ook input te krijgen voor nieuwe plannen en ontwikkelingen. En af en toe eens stoom af te blazen over de moeilijke thuissituatie of de (te) hoge werkdruk.

Bij een face-to-face  contact stemmen we af op verbale en non-verbale signalen. Via een beeldscherm is de communicatie beperkter, niet alleen in tijd maar ook in context. Je ziet en hoort maar een beperkt deel van de werkelijkheid. En dat kan – naast het wegvallen van de structuur- een gevoel van onveiligheid geven.

Innerlijke worstelingen en faalangst die op de onderlaag aanwezig zijn kunnen worden versterkt als er geen veilige basis is. Een luisterend oor (oftewel een secure base) dat kalmeert en relativeert. Het schermcontact maakt iemand als persoon nog zichtbaarder – er is geen ontsnappen- en dus ook kwetsbaarder. En de drempel om je onzekerheid of angst om te falen bespreekbaar te maken wordt daardoor hoger.

Als je perfectionistisch bent ingesteld of twijfelt over wat er van je verwacht wordt dan loop je het risico dat je de lat steeds hoger legt. Moeilijker kunt ontspannen en loslaten.  waardoor je in een negatieve spiraal of burn-out terecht kunt komen.

Dat kan zich uiten in o.a lichtgeraaktheid of piekeren, maar ook in een gevoel van eenzaamheid, onverschilligheid, gedeprimeerdheid en futloosheid.

Merk je dit bij jezelf dan is het tijd om in actie te komen. Op zoek te gaan naar mensen of dingen die je weer vertrouwen en energie geven en een structuur in de dag.

Ook kun je zoeken naar een coach die jou helpt naar de oorzaak van je stress te kijken. Welke overtuigingen liggen er aan ten grondslag?  Wat speelt er aan innerlijke worstelingen die aandacht vragen? En hoe kun je daar meer vrij van worden. Wat heb jij nodig om overeind te blijven als de omgeving om je heen sterk veranderd?

Het kan zomaar zijn dat deze tijd van onrust en onzekerheid dan een ‘blessing in disguise’ voor je wordt. Dat je jezelf hierdoor nog beter leert kennen en gaat onderzoeken waar je echt blij van wordt en wat je energie kost. Dat je durft te worden wie je écht bent! En daar naar gaat leven en handelen.

Ik help je graag in deze ont-dekkingstocht.  Als HR-professional en coach én als ervaringsdeskundige met 2 x een burnout-ervaring weet ik hoe belangrijk het is te luisteren naar de signalen van je lichaam. Maar ook weet ik welke lessen je hieruit kunt leren.

Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek.

T 06 52890877 of info@leaadriaans.nl