Is dit ook rouw?

In mijn praktijk kom ik vaak tegen dat er pijn is opgelopen in de vroege jeugd. Denk aan pesten op school, weinig of vooral negatieve aandacht krijgen van ouders of veelvuldig verhuizen. Helaas krijgt niet iedereen in het leven een warm en veilig welkom. Bedoeld of onbedoeld!

Onlangs kreeg ik de vraag van iemand of verlies van contact ook een vorm van rouw is.

Er was al jarenlang geen of nauwelijks contact met een van zijn kinderen.  Na een ruzie of misverstand was het contact verbroken. En ondanks een poging tot hernieuwd contact was tot op heden niet gelukt. Er was inmiddels aan 2 kanten een schild opgetrokken van boosheid en gekwetstheid. Het hoefde allemaal niet meer want het had toch geen zin!

Ik vroeg wat meer te vertellen over de situatie. In het gezin bleek 1 van de kinderen op jonge leeftijd te zijn overleden. De ouders waren zo overmand door verdriet dat ze geen echte aandacht hadden voor het verdriet van hun overgebleven kind. Die ging steeds meer een eigen weg en uit contact met de ouders. Dit lag aan de basis van hun huidige moeizame relatie.

In feite was er een situatie met dubbel verlies ontstaan, aan beide kanten. Verlies in het verleden én in het heden!

Mijn antwoord was dan ook: dit is zeker een vorm van rouw!

Rouw die onzichtbaar geworden is en verborgen, omdat de basis ervoor, nl het overlijden al zo lang geleden is. Een verdriet dat zo groot was dat het scheuren heeft veroorzaakt op de bodem van de relatie. Rouw die in het hier en NU alsnog  erkenning en herkenning nodig heeft, zodat er beweging in kan komen.

Ik vroeg hem waar de sleutel lag om zijn hart en deur weer te openen? Samen onderzochten we zijn pijn, kwetsbaarheid en verlangen. Welke stappen nodig zijn en ondernomen kunnen worden om weer vertrouwen te krijgen.

Stapje voor stapje kwam er verzachting en werd de deur op een kier gezet. De angst om weer afgewezen te worden en gekwetst te raken moet slijten. De keuze om een nieuwe, betere verbinding aan te gaan moet groeien. Aan beide kanten. En dat heeft tijd nodig!

 

Er is geen verandering van duisternis naar licht,

van stilstand naar beweging, zonder emotie.

– Carl Gustav Jung

 

T 06 52890877 of info@leaadriaans.nl