Je thuisvoelen bij jezelf

De afgelopen week heb ik me ondergedompeld in het thema trauma. Eerst door de film: The Wisdom of Trauma te bekijken. En daarna bij de leerwerkplaats Omgaan met trauma volgens Franz Ruppert, bij Mariska van Veenen en Rens Meijkamp.

Wat een rijkdom met veel ont-dekkingen!

Het thema was steeds trauma op identiteit. Wanneer ben je thuis bij jezelf? Bij je eigen kern? Wat is overlevingsgedrag en hoe herken je dat? Waar verlaat je jezelf en pas je je aan de ander. Welke belemmerende overtuigingen en patronen zijn hieruit ontstaan. En hoe kun je stapje voor stapje jezelf weer helen en de verbinding met je authentieke zelf herstellen. Zichtbaar worden in wie je werkelijk bent.

Ik heb al behoorlijk wat innerlijk werk gedaan en me verdiept in trauma. Eerlijk gezegd was ik wat gereserveerd ten aanzien van het idee dat trauma al kan ontstaan in de baarmoeder en zoveel invloed kan hebben op het latere leven. Daar zat ook wel een stukje ‘schaamte’ op. Zo van: ze zien me aankomen als ik dat zeg…

Maar mijn innerlijke drive om me verder te groeien en te leren over de oorzaken van (vroegkinderlijk) trauma werd steeds groter. In mijn coachpraktijk zie ik regelmatig gedrag dat ik herken als (vroegkinderlijk) verliestrauma. Iets wat ik zelf ook zo (h)erken. Ik wil(de) meer doorleefde kennis, ervaringen en tools om hier zowel persoonlijk als professioneel iets mee te doen.

Wat ben ik blij dat ik de groeistap heb gezet om deel te nemen aan deze leerwerkplaats. Omdat het zelf ervaren écht bij het voelen brengt en daardoor nog meer verdieping geeft. Blij dat ik mijn overlevingsdelen (weer) heb mogen ontmoet en ook mijn gezonde en levenslustige deel!!  Wat een inspiratie en leermomenten! Ook door het verkennen met de onbewuste laag aan de hand van tekeningen, lichaamswerk en resonanties.

Heerlijk om weer zo gevoed te worden en daardoor nog meer begrip en mededogen te krijgen voor de pijnstukken die we allemaal (ongewild) kunnen oplopen. Er is bij mijzelf weer een laagje afgepeld. En dat levert steeds meer innerlijke vrijheid op en een gevoel van thuiskomen.  Steeds meer zichtbaar worden in wie je werkelijk bent.  Jezelf zien en laten zien…Heel spannend… En leuk! Zo ziet dat bij mij er nu ongeveer uit :).