Maskers op, maskers af

In deze tijden van corona is er veel gaande rondom maskers. Mondmaskers wel te verstaan.

Maskers hebben de functie dat ze je afschermen voor iets of iemand. Mondmaskers in dit geval om onszelf te beschermen tegen het coronavirus.

Soms als de maskers heel groot zijn maken ze het gezicht en de persoon die erachter schuil gaat onherkenbaar. Dan wordt niet alleen het gezicht bedekt maar ook de identiteit verhult. Denk aan een Venetiaans carnavalsmasker.

In psychologische zin kun je ook een masker opzetten. Dan doe je jezelf anders voor dan je eigenlijk bent of wil je bepaalde stukken van jezelf liever niet laten zien. Omdat het te kwetsbaar is of je jezelf er liever achter verschuilt.

In zekere zin dragen we allemaal wel eens maskers en dat hoeft niet verkeerd te zijn. Soms moet je iets doen waar je eigenlijk geen zin in hebt maar waar je niet onderuit kunt. Dan kun je toch een vrolijk(er) gezicht opzetten en er het beste van maken.

Lastiger wordt het als een masker gaat knellen omdat het eigenlijk niet (meer) past. Als je bijvoorbeeld je altijd stoer en sterk voordoet op je werk terwijl je van binnen heel onzeker bent. Of als je je verdrietig en eenzaam voelt na het overlijden van een dierbare maar dat aan de buitenwereld niet wil laten zien.

Het kan ook zijn dat je het jezelf ooit onbewust hebt aangeleerd om een masker op te zetten. Dat je na een voorval als kind een conclusie hebt getrokken dat je niet mag zeuren of lastig zijn. Je lacht liever alles weg dan jezelf écht te laten zien. Want dat voelt te kwetsbaar en onveilig.

En soms herken je zelf je eigen maskers niet. Ben je verrast door de herinneringen die in deze corona-tijd naar boven komen aan verdrietige of angstige momenten. Je had ze diep weggestopt en wilde er liever niet meer aan denken…

Of je bent zo gewend om alles alleen te doen en zelf op te lossen dat je er niet eens bij stil staat dat je ook om hulp kunt vragen. Dat het geen teken van zwakte is maar van moed en goede zelfzorg om naar oplossingen te zoeken!

Als (financiële) zorgen te groot dreigen te worden, er een verlies dreigt van baan, inkomen, relatie, gezondheid of wat dan ook dan kan het ruimte geven in je hoofd als je over die zorgen kunt delen! Stil te staan bij wat het voor je betekent en wat er wél kan!

Het put uit om jezelf anders of stoerder voor te doen dan je bent. Als angst en stress te groot worden vernauwt het brein, waardoor het lastig is om creatief te denken. Als dat te lang duurt maakt het je zelfs ziek.

Misschien is het nu ook voor jou tijd om je maskers te laten vallen en hulp te zoeken. Op zoek te gaan naar waar het je dient/ diende om een masker te dragen en welke maskers nu definitief afgezet mogen worden.

Zodat je jezelf echt leert kennen, accepteren en gaat staan voor wie je bent, met alle imperfecties die daar bij horen. Dat geeft rust, groei in zelfvertrouwen en dus mogelijkheden, ruimte in je lijf en meer echtheid in je contacten.

Welke maskers draag jij en welke zou je wel willen afzetten? Hoe wil jij jezelf laten zien?

Ik help je graag ont-maskeren en ont-dekken!

T 0652890877 of info@leaadriaans.nl